Fenntarthatósági témahét – 2024

Gimnáziumunk idén is részt vett a Fenntarthatósági témahéten, immár harmadik alkalommal. A 2024-es témahét fókuszában az élelmiszerpazarlás állt, amely egy olyan aktuális és mindennapi téma, amelyre mindannyiunknak oda kell figyelnünk.
A rendezvény során látványos installációkkal hívtuk fel a figyelmet az impulzusvásárlás és a felhalmozás problémáira. Célunk az volt, hogy tudatosítani tudjuk a diákokban a hulladék és maradék megelőzés fontosságát, valamint segítséget nyújtsunk nekik a fenntarthatóbb életmód kialakításában.
A tanulók számára témába illő foglalkozásokat, feladatokat és kvízeket állítottunk össze, így lehetőségük volt mérni és fejleszteni tudásukat az élelmiszerpazarlás témakörében. Az interaktív módszerek segítettek abban, hogy a diákok könnyedén elsajátítsák a fontos információkat, miközben élvezettel vettek részt a programokban.
Dorkó Annamária a NÉBIH “Maradék nélkül” oktatási programjának szakembere két osztályban is tartott foglalkozást az élelmiszerpazarlás témájában.
Elkötelezett kollégáink számos osztályban szakóráik keretében előadások, játékos feladatok, beszélgetések keretén belül hívták fel a tanulók figyelmét a téma jelentőségére. Csütörtökön pedig az egész iskolát átjárt a finom illat, melyet az ÉTELmentő-újrahasznos recepteket gyűjtő kis csoport alkotott a gyors süti elkészítésének köszönhetően.  Horváth Andrea tanárnő megosztotta ételmentő receptjeit, és a gyerekek is kipróbálhatták magukat egy banános-csokis süti elkészítésének "tudományában". Minden kezdet nehéz, de azért az íz és az illat mindenkit megjutalmazott munkájáért.
Az idei Fenntarthatósági témahét lehetőséget adott arra, hogy mindnyájan sokat fejlődjünk a környezettudatosság és a fenntarthatóság témájában az iskolán belül és az intézmény falain kívül is. Reméljük, hogy az eseményen résztvevő diákok is inspirációt merítenek abból, hogy környezetbarát döntéseket hozzanak mindennapjaikban, és ezáltal hozzájáruljanak a bolygónk egészségének megőrzéséhez.

A témahét folyamán létrehozott blog
Ide kattintva
érhető el.

Köszönjük kiemelten aktív kollégáinknak az elhivatott hozzáállást és a sok munkát! Szöllősi Krisztának, Szoboszlai Évának, Horváth Anderának, Gál Borbálának, Sárközi Krisztinának, Horváth Ibolyának, Schiller Ágnesnek, Tatorján Dorottyának, Pásti Ildikónak, Timkóné Szatmár Évának, Csák Angélának, Tóth Andreának, Szalanics Zoltánnak és a főszervezőnek, Liszonyi-Legény Eszternek.
Örömmel tekintünk vissza az idei témahétre, és már izgatottan várjuk a következő évet, amikor ismét egy fontos, aktuális téma köré szervezhetjük programjainkat.

2024. április 22-26.