Fenntarthatósági témahét – 2023

A 2023-as éveben iskolánk részt vett a Fenntarthatósági témahéten, melynek témája a divat sötét oldala volt (The Dark Side of Fast Fashion).
A fast fashion vagyis a gyors divat a divatipar meghatározó jelenségévé vált, amelyet a divatos és megfizethető ruházat iránti kereslet hív elő. A gyors divat gyártási és fogyasztási ciklusa magában foglalja az alacsony minőségű ruhadarabok gyors előállítását, amelyeket aztán alacsony áron értékesítenek a fogyasztóknak, akik rövid ideig viselik őket, mielőtt kidobják azokat. Ennek a körforgásnak negatív környezeti és társadalmi hatásai vannak, beleértve a természeti erőforrások kimerülését, a mérgező vegyi anyagok környezetbe kerülését és a fejlődő országokban dolgozó munkavállalók kizsákmányolását.
A témahetet megelőző előkészületek során az egész iskolában ruhás installációkat állítottunk fel a diákok segítségével, figyelemfelhívási funkcióval. A hét elején a Fast Fashion negatív hatásai kerültek fókuszba, majd alternatív megoldásokat kerestünk a ruhaprobléma megoldására. A hetet egy gardróbvásárral zártuk.
A témahét során a tanulók minden nap a 3. és a 4. órában a The Dark Side of Fast Fashion Classroomban található feladatokat oldottak meg csoportmunkában, melyben voltak videóelemző, kreatív és kvíz jellegű tevékenységek is.
A pénteki gardróbvásár során a tanulók nemcsak eladhatták vagy megvásárolhatták a jó állapotú ruhákat, hanem tanulhattak varrást, patchwork-technikát és kötést is.
Igazán tanulságos és élménydús volt a hét.

2023. április 28.